Szukaj

Jak powstaje FERMENT Kombucha?

Paweł, 20 sierpień 2019
Jak powstaje FERMENT Kombucha?

Produkujemy Ferment Kombuchę od 2016 roku, chcemy Wam opowiedzieć jak to robimy!

Jeżeli szukacie szczegółowych informacji o fermentacji Kombuchy w domu koniecznie zajrzyjcie tutaj  - 4 proste kroki do zrobienia genialnej kombuchy w Twoim domu.

Każda z butelek Ferment Kombuchy powstaje w małej miejscowości pod Warszawą, gdzie mieści się nasza produkcja. Cenimy sobie niezależność i myślę, że naszej Kombuchy zdecydowanie służy świeże, wiejskie powietrze, którego mamy pod dostatkiem.

Każda partia zaczyna swoją drogę w wyniku połączenia poprzedniej przefermentowanej Kombuchy i świeżego naparu z dodatkiem cukru. Herbaty których używamy do produkcji to nasza autorska mieszanka czterech różnych naparów:

- Organiczna zielona herbata 
- Organiczna czarna herbata
- Organiczny Rooibos 
- Organiczne Yerba Mate

Spędziliśmy wiele dni testując różne kombinacje i rodzaje herbat. Wiedzieliśmy, że to co chcemy osiągnąć to jak najlepszy balans smaku. 

Po zaparzeniu herbaty kolejny krok to dodanie organicznego cukru trzcinowego, który jest niezbędny do przeprowadzenia fermentacji. Zdecydowana większość cukru zostaje przefermentowana przez Symbiotyczną Kulturę Bakterii i Drożdży (z ang. SCOBY) i gotowej Ferment Kombuchy zostaje 6 kalorii w 100 ml napoju. 

Kiedy mamy gotowy napar i dodaliśmy do niego cukier trzcinowy następuje połączenie tzw. Startera - poprzednio przefermentowanej Kombuchy i świeżego naparu.

Od tego momentu nasza Kombucha fermentuje około tygodnia w stałej temperaturze w otwartych kadziach, aż do momentu kiedy uznamy, że jest gotowa na kolejny etap. Po tym czasie przelewamy ją do następnych zbiorników i tworzymy warianty smakowe. Nie używamy do tego syropów, nie dodajemy cukru i nie wyciskamy soków z owoców (poza cytrusami, ze względu na goryczkę zawartą w ich skórce).

Stawiamy na w 100 % ekologiczne składniki i używamy ich w całości. Uważamy, że to właśnie daje naszej Kombuchy pełny, rześki, naturalny smak. 

Lawenda z cytryną to suszone ekologiczne kwiaty lawendy i świeżo wyciskany sok ze świeżych cytryn.

Hibiskus z miętą to suszone organiczne kwiaty hibiskusa i świeżo poszatkowana organiczna mięta.

Imbir to świeżo zmielony, cały ekologiczny imbir.

Po kilku dniach Ferment Kombucha przenoszona jest do chłodni, gdzie zatrzymujemy fermentację. Stamtąd trafia prosto do Waszych butelek i kegów. Bez pasteryzacji i mikrofiltracji. 

Każda żywa, niepasteryzowana Kombucha musi być przechowywana w chłodni. Kropka. Jeśli ktoś mówi Wam, że jest inaczej to zwyczajnie nie mówi Wam wszystkiego.

Na szczęście fermentacja to jedna z metod utrwalania żywności, do tego zupełnie naturalna i dodatkowo wzbogacająca nasze napoje o związki, których nie znajdziecie nigdzie indziej. Dlatego nasza Ferment Kombucha ma datę "najlepiej spożyć do:" długości 4 miesięcy od daty produkcji. W tym okresie, jeśli przechowywana w lodówce, zachowuje pełny smak i aromat.

Ferment Kombucha zawsze przechowywana jest w chłodni, transportowana samochodem chłodnią lub wysyłana w termoizolacyjnych pokrowcach dla utrzymania niskiej temperatury. 



















Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów